Zelfregulatie in een tot maximaal tien minuten angst reductie

Ben je angstig? En wil je een effectieve manier om de angst te verminderen en te stoppen? Probeer eens of je angst vermindert als je deze time-out gebruikt. Dit acupressuur punt komt uit de Chinese geneeskunst en helpt emotionele patronen te doorbreken.

Angst kan ontstaan doordat je meer in je hoofd bent, en minder contact hebt met je lichaam. In je hoofd kan je angst groter en groter worden. Je kan vaster en vaster draaien. Je gaat steeds oppervlakkiger ademen. In Psycholoog en (zelf)regulatie wordt uitleg gegeven over de achterliggende mechanismen in lichaam en brein en waarom deze en bovenstaande oefeningen effectief zijn om uit de angst te stappen.

  • Zorg dat je rustig zit of staat.
  • Rol je schouders zachtjes een beetje omhoog en dan naar achteren zodat je houding ontspannen is en rechtop.
  • Zoek met je wijs- en middelvinger je sleutelbeenbotjes op.
  • De duwt je vingers zachtjes naar onder waardoor je vingers als het ware naar beneden glijden over de botjes van de botjes af. Precies onder de sleutelbeenbotjes zit een acupressuur punt wat angst reduceert.
  • Neem de tijd om het punt te vinden.
  • Bij acupressuur is het belangrijk dat je niet te zacht en niet te hard drukt. De juiste plek voelt net anders dan de plekken ernaast. Het mag een beetje pijnlijk zijn. Experimenteer even met de hoeveelheid druk. Je mag tot maximaal tien minuten drukken
  • Vind je adem door. Adem door. Volg de adem als golven die komen en gaan op het strand in de branding.
  • Zeg zachtjes in je hoofd tegen jezelf ‘ik kan het’. Of een andere korte zin. Je angst is waarschijnlijk gekoppeld aan een gedachten. Als je dat weet, kan je de positieve variant van je angst in je hoofd herhalen. Bijvoorbeeld, je bent bang dat je je opdracht niet afkrijgt. Je kan dan in je hoofd zeggen tegen jezelf. ‘Ik ga rustig doorwerken, ik kan dit.’ Of als je bang bent dat het niet goed genoeg zal zijn. ‘Ik doe mijn best, dat is goed genoeg.’

 

Op de website staan binnen kort ook video’s over andere oefeningen om jezelf te reguleren. Er komt een video met uitleg waarom ons brein niet altijd terugschakelt uit overleven en hoe jij dat op een eenvoudige manier wel kan doen. Zodat je minder lang vast hoeft te zitten in angsten, het eerder kan herkennen en minder snel terugvalt in angsten.

Zie ook www.LPPU.nl voor meer oefeningen over angst en stresreductie.

Puck

Auteur Psycholoog en (zelf)regulatie
Voor meer (bestel)informatie van het boek: www.swpbook.com/2107