Zelfregulatie opladen in een paar minuten

Neem jij regelmatig tijd voor een pauze tussen je werkzaamheden of taken door de dag? Als je pauzes overslaat kan de spanning in je schouders, rug en lichaam langzaam opbouwen. Er kan stress ontstaan. Als er stress ontstaat wordt ontspannen lastiger en loop je mogelijk het gevaar om vanuit emoties te reageren op mensen, of dingen die niet gaan zoals jij het wil. Er zijn veel kleine handvatten die je kunnen helpen spanning te reduceren. In het boek Psycholoog en (zelf)regulatie vind je twaalf oefeningen om spanning, boosheid, angst en stress te reduceren.

Als je meer last hebt van somberheid, en je niet tot dingen kan zetten, heb je meer last van onderspanning. Deze oefening helpt jouw onderspanning te resetten zodat je energie niveau weer stijgt en je hoofd weer helderder wordt.

Voor deze oefening ga je op je buik liggen. Als je niet graag op je buik ligt, sla deze houding dan over.

De krokodil is een yoga oefening.

  • Zorg dat je niet gestoord kan worden, zet je telefoon op vliegtuigstand. Als je tijd beperkt is, zet dan een wekker.
  • Ga liggen op een matje of tapijt met loszittende kleding aan.
  • Leg eventueel een deken over je heen. En doe dikke sokken aan.
  • Je armen leg je boven je hoofd
  • Je handen leg je over elkaar
  • Je voorhoofd leg je op je handen, of net onder je handen. Neem de tijd om te onderzoeken wat voor jou de meest ontspannen keuze is. Je kan ook je hoofd naar een kant draaien zoals op de foto.
  • Benen zijn ver naar buiten, zo ver als comfortabel voor je is.
  • Tenen wijzen naar buiten.
  • Je merkt dat je steeds dieper gaat ademen. Dit is een herstelhouding waarmee je jezelf oplaadt. Je blijft in deze houding doorademen zolang dit prettig voor je is. Ga niet langer door, forceer niets.

 

Pauze nemen is voor veel mensen heel moeilijk. Wat is voor jou een eerste klein stapje. Hoe kleiner hoe beter. Als je een maal een begin hebt, zal je merken dat het steeds gemakkelijker gaat. Door regelmatig even een kleine adempauze te nemen ga je met meer energie door de dag. Je blijft dichter bij jezelf waardoor je efficiënter wordt en meer kan genieten van de kleine dingen. Kleine momenten.

Puck

Auteur Psycholoog en (zelf)regulatie
Voor meer (bestel)informatie van het boek: www.swpbook.com/2107