Zelfregulatie in een tot twee minuten voor piekeren en spanning


Kan je moeilijk stoppen met piekeren? Zit het even tegen? Of merk je dat je afdwaalt en je aandacht verliest? Door met de hand van je ene arm je andere arm zacht vast te pakken, en er van boven naar beneden langs te schuiven,  breng je je aandacht weer naar je lichaam, uit je hoofd. Op het moment dat je piekert of gespannen bent, is je aandacht in je hoofd. Door de focus naar je armen te brengen ben je even afgeleid en ontstaat er contact met je lichaam. Hoe dit mechanisme werkt, staat beschreven in Psycholoog en (zelf)regulatie. Je creëert even afstand van je gedachten en zorgen. Er ontstaat ruimte om je weer te weer concentreren. Je creativiteit gaat weer stromen. je kan de draad weer oppakken. Op het moment dat je weer meer contact hebt met je lichaam, verdiept de adem zich en ontspannen je spieren en je houding. Je hebt dan je stress gereduceerd. Een ander voordeel is dat je energie weer kan opladen. Zo blijf je door de dag heen meer helder.

Het klinkt misschien te eenvoudig. Er zijn een aantal voorwaarden die maken dat de oefening werkt. Neem even de tijd, ga er echt even voor zitten of staan. Sluit eventueel even je ogen. Doe de oefening rustig en met aandacht. Als je hoofd heel druk is, doe het eerst dan wat steviger en sneller. Daarna kan je het tempo naar beneden doen, en meer het contact voelen van je ene hand op je andere arm.

  • Wissel nu van hand en arm.
  • Neem even de tijd om het effect te voelen. Voel je geen effect, misschien helpt het dan om de oefening nog een keer te herhalen, of harder of zachter knijpt.
  • Ben je spanning in je armen en handen tegengekomen? Schud eventueel je handen uit als er veel spanning in je armen en handen zit. Zo kunnen je handen de spanning loslaten. Kijk of je de oefening nog een keer kan doen met zacht ontspannen handen.
  • In plaats van vastpakken kan je ook kloppen op je armen. Misschien past dat beter bij je.
  • Merk je dat je erg vast zit in je hoofd, breng dan beide handen naar de andere arm en klop stevig met beide handen op de andere arm van boven bij de schouders naar onderen bij de polsen, heen en weer. Doe dit een aantal keren. Wat merk je op als je dit hebt gedaan?

Als deze oefening je niet aanspreekt, laat deze oefening dan achterwege. Jezelf aanraken is niet voor iedereen prettig. Hieronder volgen nog twee oefeningen. In het boek Psycholoog en (zelf)regulatie staan nog twaalf oefeningen om uit een negatieve gedachten spiraal te stappen, terug naar jezelf.

Puck
Auteur Psycholoog en (zelf)regulatie
Voor meer (bestel)informatie van het boek: www.swpbook.com/2107