Zelfregulatie: faalangst reductie in een tot twee minuten

Zie je op tegen een danswedstrijd, presentatie, sollicitatie, beoordelingsgesprek, de eerste dag op je studie of nieuwe baan? Er zijn veel momenten op te noemen waar angst of stress je kan belemmeren. Acupressuur is een effectieve methode als je jezelf wil resetten. Hoe sneller je door hebt dat je (faal)angstig bent en begint met de time-out, hoe makkelijker en sneller je de angst weg krijgt.
Angst is een heel heftig gevoel met allerlei lichamelijke signalen, wat je helemaal kan overnemen.
Angst kan zo maar opkomen of met een bepaalde reden. Deze angst vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in een ver verleden. Door dit acupressuurpunt te gebruiken kun je je angst neutraliseren. Probeer het maar eens en kijk of het voor je werkt. Deze methode om jezelf te reguleren gebruik je alleen met angst over iets wat niet nu een direct gevaar voor je is. Als er echt gevaar is, zorg dan dat je in veiligheid komt.

  • Je pakt met je middelvinger en duim van de ene hand.
  • Pak het zachte gedeelte van je andere hand vast, precies op het punt waar je zachte deel begint tussen je wijsvinger en je duim.
  • Neem de tijd om het drukpunt te vinden. Het punt voelt net anders aan dan de rest in dat gebied. Het kan zelfs een beetje pijn doen.
  • Varieer met de druk. Begin zacht en voer de druk op, jij weet na enig oefenen wat de juiste druk is.
  • Je houdt dit punt maximaal 10 minuten vast. Adem rustig door en focus je op de druk op je hand.
  • Doe deze oefening niet als je in verwachting bent!


Meer informatie over hoe angst, ademhaling, negatieve gedachten spiralen elkaar instandhouden vind je in Psycholoog en (zelf)regulatie. Verrassend eenvoudige oefeningen kunnen je helpen je angst te reduceren. Het kan zijn dat je een paar keer nodig hebt om effect te ervaren.

Wil je het wel proberen maar heb je niet de tijd? Wat is dan voor jou een eerste stapje? 5 seconden? Begin klein. Grote veranderingen bereik je met hele kleine stapjes (Maurer (2015) De Jong, P., Berg, K.I, (2001 ). Dit geldt voor grote en kleine angsten.

 

Puck

Auteur Psycholoog en (zelf)regulatie
Voor meer (bestel)informatie van het boek: www.swpbook.com/2107