Veelgestelde vragen - algemeen

Ik maak een inschatting. Dit is niet altijd makkelijk. Dus dat wordt vaak een richtlijn. Vaak weet je zelf al wel of vijf tot tien gesprekken genoeg zijn, of dat je meer tijd nodig hebt. De doelen die we opstellen zijn steeds de rode draad door de gesprekken. Het is mijn taak om regelmatig te kijken naar waar we nu zitten ten opzichte van het einddoel.

In het eerste en mogelijk tweede gesprek gaan we kijken of het klikt. Het is belangrijk dat jij je op je gemak gaat voelen, zodat we samen kunnen werken. Daarnaast is het mijn taak om te kijken of ik de vragen waarmee jij komt, kan beantwoorden. Blijkt het niet te klikken of kan ik je niet helpen met je vraag dan bespreken we dat en dan kan ik je doorverwijzen naar een collega.

Niets van onze gesprekken verlaat de praktijk. Ik werk volgens de beroepscode van NIP (Nederlands Instituut voor Psychologen). Voor kinderen tot 12 jaar  en van 12 tot 16 jaar gelden andere regels. Boven de 16 ben je volgens de wet volwassen. Dit betekent dat als iemand informatie vraagt, ik deze alleen geef na toestemming van jou.

Tijdens de gesprekken gebruik ik de ORS en SRS.  Deze twee korte vragenlijsten zijn ontworpen om het effect van gesprekken te optimaliseren. Dit vinden mensen vaak heel fijn, want dan kunnen ze zien hoe ze gegroeid zijn.

Het kan zijn dat ik mee doe aan wetenschappelijk onderzoek naar de werking van therapie. Ik vraag je dan om extra psychologische testen in te vullen Let wel: je bent niks verplicht.

Als we elkaar langer dan zes gesprekken zien is er altijd een kans op terugval. Terugval hoort erbij.  Het is een belangrijk moment in de therapie. Als je hier doorheen gaat kom je er veel sterker uit en heeft de therapie een meer blijvend effect.

Meestal merk je dat je meer tijd tussen de gesprekken wilt. Je krijgt meer zelfvertrouwen. Je begint te ervaren dat je meer controle krijgt en meer je eigen leven in de hand hebt. Of ik begin eens voorzichtig te vragen of je wat meer tijd tussen de gesprekken durft te plannen. Je kunt altijd een follow-up afspreken na een, drie of zes maanden.

Als je denkt dat de gesprekken niet echt vooruitgaan, bespreek dit dan zo snel mogelijk met me. Dan kijken we wat er aan de hand is. Soms helpt dit gesprek al om verder te komen. Het kan ook zijn dat ik je doorverwijs naar een andere specialist.

Het kan zijn dat je niet onder woorden kunt brengen wat er aan de hand is. Door je lichaam te volgen komen woorden vaak vanzelf naar boven. Dit heeft te maken met hoe onze hersenen samenwerken met ons denken en ons lichaam. Als ik denk dat lichaamsgericht werken je kan helpen je doel te bereiken, dan bespreek ik dat met je. Ik vertel je dan precies wat we gaan doen tijdens werken via je lichaam. Pas als jij er mee instemt gaan we aan de slag. Tijdens het werken vanuit het lichaamsgerichte kader houd je je kleren aan.

Ik houd van dit kader omdat het vooral aansluit bij jou, jouw tempo, jouw stijl, en wat jij aan kunt. Je gaat voelen waar de obstakels en de afweerreacties in je lijf zitten. Verrassend snel ga je ervaren wat je lichaam eigenlijk had willen doen, en destijds niet heeft kunnen doen, zoals beschermen of vluchten.

Het eerste gesprek is een oriënterend gesprek. In dit eerste gesprek kijken we wat je wilt bereiken. Samen bespreken we hoe we aan je doelen gaan werken en welke methoden we gebruiken. Dit schrijf ik voor je op in een behandelplan. Als je niet precies weet wat je wilt bereiken, is dat niet erg. Ik heb allerlei vragen om er achter te komen wat je werkelijk wilt, en wat bij je past.

Als je je gesprekken deels vergoed krijgt, moeten we een formulier ondertekenen voor de aanvullende verzekering.

Ja, dat kan. Als je niet weet wat er aan de hand is, dan is dat een heel goed beginpunt. Het is juist mijn taak om samen met jou uit te zoeken wat jij nodig hebt. Ik ben er voor jou, jij bent er niet voor mij. En, als ik goed reageer op je vraag, weet je meteen of het tussen ons klikt.

Als je dit al weet en durft te zeggen is dat heel waardevol. Van mij krijg je dan een compliment. Je bent eerlijk en durft je kwetsbaar op te stellen. In je kwetsbaarheid zit nu juist de kracht die je nodig hebt, ook al ervaar je dit nog niet zo. Dat is dus al een eerste stap op je weg naar een andere toekomst, die beter bij je past. Als je je niet open durft te stellen dan is het mijn taak om jouw vertrouwen te winnen.

De SBLP is de beroepsvereniging waar ik lid van ben. De Stichting Beroepsorganisatie Lichaamsgeorienteerde (psycho)therapie bewaakt en controleerd haar leden. Informatie vind je op https://sblp.nl/

Vergoeding hangt af van jouw zorgverzekering. Als je een aanvullend pakket hebt kan het zijn dat je voor vergoeding in aanmerking komt. Wil je weten of jouw verzekering gesprekken vergoedt. https://sblp.nl/

 

Stuur gerust een mail naar puck@lppu.nl

Veelgestelde vragen - coaching

Coaching heeft een andere insteek en benadering dan therapie. Door Sensorimotor therapie (SP) in te zetten in zakelijke trajecten merkte ik, hoe effectief en efficiënt SP werkt als je niet uit jezelf uit belemmerende overtuigingen komt die je succes in de weg staan. Soms kunnen relatief kleine incidenten grote gevolgen hebben. Het gebeurd regelmatig tijdens een sessie, dat mensen verbaast zijn over de pijn die ontstaan is tijdens een relatief onschuldige ervaring. En

Ja, dat kan, dat hangt af van jezelf. Als we werken aan je belemmerende overtuigingen, houding of vermijdingsgedrag helpt dit vaak ook in de privé sfeer. Soms is de privé sfeer de beste ingang om te bereiken wat je wilt op zakelijk niveau. En vice versa. In werken met mensen creëer ik als het kan waar mogelijk een win win situatie. Zowel persoonlijk als zakelijk.

In het eerste en mogelijk tweede gesprek brengen we je doelen in kaart en gaan een inschatting maken. We bespreken dan wat het beste bij je past. Dit kan een aantal gesprekken zijn of een jaartraject.

Er zijn altijd omstandigheden. we kunnen dan de gesprekken uitstellen, als de omstandigheden dermate erg zijn, krijg je het resterende geld terug.